Înțelepciune și lirism

Înțelepciune și lirism

            Vineri, 17 ianuarie 2025, a avut loc prima întâlnire a anului la cenaclul „Alter Ego”, prilej pentru a ne îndrepta atenția asupra creațiilor Armandei Filipine. Poetă, jurnalist, promotor cultural, Armanda Filipine este autoarea volumelor de poezii „Poezia și râuri de cafea” (Editura Olimpias, Galați, 2019) și „Biblioteci de zăpadă” (Editura Castrum de Thymes, Giroc, 2024). În cadrul întâlnirii a citit un grupaj de haiku și două scurte povestiri cu tâlc.

***

Pictor de rouă

Cer senin de vară roz

Aș muta luna

***

Limpezimile

Dimineților ninse

Darul inimii

***

Lecții pentru zbor

A deschide larg ușa

Inima, și ea

***

Pasăre la geam

Urme din tot zborul ei

Mâine vrem și noi

***

Se-ntrevăd la geam

Dimineți ascunse-n ram

Omul și cerul

            În poeziile prezentate, Armanda Filipine exprimă sentimente de tot felul. Sunt prezente cuvinte legate de natură (frunză, toamnă, curcubeu). Se păstrează structura de bază a speciei. Cele două scurte povești se încadrează în literatura pentru copii. Limbajul este pe înțelesul copiilor de vârste diferite. Se propune o parabolă despre acceptare. Sunt surprinse două concepte filosofice: frumusețea și iubirea. Ultimul text prezentat vorbește despre vis, libertate, copilărie (Liliana Toma).

            Poeziile Armandei sunt haiku-uri veritabile. Celelalte două creații pot fi interpretate ca poezie care a îmbrăcat haina prozei (Valentin Popa). În cadrul cenaclului, s-a dovedit încă o dată calitatea de povestitor a autoarei, lectura textelor dând înțelesuri care scăpau simplei parcurgeri de către cititori (Mircea Andronic Romian).

            Poeziile citite au un pocnet de final ce rezumă esența întregii ziceri.. Sunt texte condensate, cu note de pictural, prin mici desene, crochiuri. Dintre motive se remarcă fereastra, ca modalitate de a lăsa pe cineva să te cunoască. Textele în proză, veritabile fantasmagorii, prezintă un joc al esențelor, poezie în poveste – poveste în poezie. Ultima creație urmărește imaginea copilului care ascultă, fiind fie în realitate, fie în vis (Ana Sofian).

            Se remarcă firea optimistă, plină de candoare, a autoarei. Se disting motive precum diminețile/matinalul sau zborul. Versurile simple, limpezi, amintesc de Jacques Prévert. Se creează senzația unei dorințe de evadare dintr-o realitate cenușie, de a intra într-o altă lume (Camelia Cornelia Budan).

            Armanda Filipine condensează în creațiile sale o înțelepciune aparte și un mod personal de a vedea și interpreta realitatea. Poeta plonjează în natural, cu motivele și laitmotivele asociate, cu deosebită voluptate, regăsindu-se în contemplarea și revelarea sensurilor ascunse ale existenței. Versurile, perfect mulate pe rigorile speciei, creează tablouri cu semnificații profunde și surprind prin ruperi de ritm care accentuează tonurile poetice. Textele în proză îmbină savoarea povestirii cu lirismul. Autoarea se folosește de narațiunea de tip legendă pentru a aduce în discuție concepte morale și estetice, pentru a sonda resorturile adânci ale umanului, conturând în final un mesaj bine măiestrit. Ultimul text lecturat condensează în câteva pagini o zbatere identitară plină de lirism, în care se întrezăresc sensibile elemente autobiografice (Liviu Chifane).

Următoarea întâlnire va avea loc în data de 31 ianuarie 2025. Va citi poetul Aurel Furtună.

Liviu Chifane

Add a Comment

Your email address will not be published.